ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ .... Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
- kalfantisp
- 3 Αυγ 2023
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Από την «υπερδόμηση» των νησιών , τη σπατάλη φυσικών πόρων και το φαινόμενο του ¨υπερτουρισμού¨ στη βιώσιμη ανάπτυξη . Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζεται και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που θα καθορίσει όλα τα κριτήρια, τους δείκτες και τη μεθοδολογία για την εκτίμηση της «Φέρουσας Ικανότητας». Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οριστικά και σε βάθος χρόνου τα φαινόμενα της «υπερδόμησης» και σπατάλης των φυσικών πόρων, κυρίως στα νησιά ως συνέπεια της αχαλίνωτης τουριστικής ανάπτυξης, και με ασφάλεια δικαίου, να υλοποιούνται πλέον σε ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον, την οικονομική και κοινωνική ζωή κάθε περιοχής οι οικιστικές, τουριστικές, ενεργειακές, βιομηχανικές και άλλες επενδύσεις, σε όλη τη χώρα.
Η πλειοψηφία των αποφάσεων του ΣΤΕ συγκλίνει στο ότι η "Φέρουσα Ικανότητα" αποτελεί πολεοδομικό κριτήριο, το οποίο λαμβάνεται υπόψη κατά τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.
Η "Φέρουσα Ικανότητα" συνδυάζεται και με κριτήρια μη ποσοτικά, όπως ο χαρακτήρας των νησιών ως παραδοσιακών ανθρωπογενών συστημάτων και περιοχών ως ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Ο υπολογισμός και η εκτίμηση της «Φέρουσας Ικανότητας» αποτελούν βασικό κριτήριο ορθολογικού ελέγχου των χρήσεων γης
Οι αλλαγές ή οι αυξήσεις σε πολεοδομικά μεγέθη ( συντελεστή δόμησης - ύψος ) επηρεάζουν την «Φέρουσα Ικανότητα» και γι' αυτό πρέπει να την λαμβάνουν υπόψη. Η "Φέρουσα Ικανότητα" αφορά ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων: τουρισμό, ενέργεια, πρωτογενή τομέα, υδατοκαλλιέργειες , βιομηχανία, κλπ. Πλήθος αποφάσεων του ΣτΕ αναφέρονται στη "Φέρουσα Ικανότητα" ως στοιχείο εκτίμησης της ικανοποίησης των οικιστικών αναγκών, οι οποίες είτε απορροφώνται από τους υπάρχοντες οικισμούς είτε θα εξυπηρετηθούν με την επέκταση των ορίων υπαρχόντων οικισμών ή τη δημιουργία νέων, συνεκτιμώντας το οδικό δίκτυο, τη δυνατότητα του υδρευτικού και αποχετευτικού δικτύου να εξυπηρετήσει τον προσδοκώμενο πληθυσμό , χωρίς υπερεκμετάλλευση των υδατικών πόρων.
Τέλος σημαντική είναι η προστασία του "πολιτιστικού κεφαλαίου", για την οποία λαμβάνεται, ως στοιχείο εκτίμησης της "Φέρουσας Ικανότητας", η μη μεταβολή της πολεοδομικής φυσιογνωμίας και η μη υπέρβαση της φυσικής χωρητικότητας της οικιστικής περιοχής .
Πιστεύω ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να διατηρήσει η χώρα μας το φυσικό κάλλος που την έχει καταστήσει σημαντικό τουριστικό προορισμό ,εισφέροντας το 30% του ΑΕΠ , και να παραμείνει ελκυστική στους ταξιδευτές αποφεύγοντας τα παραδείγματα της Μυκόνου και Πάρου που η νησιωτική φυσιογνωμία τους έχει μεταβληθεί ανεπανόρθωτα επι χείρον από την αλόγιστη και άναρχη ανάπτυξη .