top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαkalfantisp

Balconies vs covid-19

Έγινε ενημέρωση: 18 Απρ 2020

Από το στενό πέτρινο μπαλκόνι της σαιξπηρικής Ιουλιέτας στη Βερόνα ώς τη μοναχική γυναικεία φιγούρα του Χόπερ στον πίνακα «Cape Cod Balcony» , η λογοτεχνία και η τέχνη βρίσκουν διαχρονική στέγη σε αυτήν την προεξοχή που αιωρείται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Αλλοτε πάλι τα μπαλκόνια είναι η συμβολική ανύψωση μιας μονάδας πάνω από το πλήθος, το αιθέριο βάθρο: Ηγεμόνες και δικτάτορες χαιρετούν με στόμφο, πολιτικοί βγάζουν λόγους, σταρ γνέφουν στους θαυμαστές, η Εβίτα Περόν γέρνει δακρυσμένη πάνω από τους φανατισμένους Αργεντίνους.

Ομως στην εποχή του COVID-19, της επιβεβλημένης καραντίνας, το μπαλκόνι εκδημοκρατίζεται. Ο ιός μάς αναγκάζει να το δούμε αλλιώς. Δεν είναι πια το βασίλειο της απλώστρας και της σιδερένιας ντουλάπας ούτε το υποτυπώδες οικοσύστημα με τις γλάστρες.

Είναι η πολύτιμη ημιυπαίθρια προέκταση των σπιτιών μας, ένα ατομικό θεωρείο στον παραλογισμό της ερήμωσης των πόλεων, το προγεφύρωμα επικοινωνίας με τους γείτονες και τον έξω κόσμο. Το μέρος όπου μπορούμε να κοιτάξουμε κατάματα τον ουρανό, να χορέψουμε, να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς, να εμψυχώσουμε ο ένας τον άλλον.

Είναι ο νέος δημόσιος χώρος. Ειδικά στην Ελλάδα της καλοκαιρίας, το μπαλκόνι, συνυφασμένο με την καθημερινότητα, γίνεται για τις επόμενες εβδομάδες μια θεατρική σκηνή με πρωταγωνιστές εμάς.








15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page