top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαkalfantisp

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ενάντια στην AIRBNB


Η εξέγερση των πόλεων ενάντια στην Airbnb. Μέσα σε μόλις μια τριετία, την περίοδο 2014–2017, ο τζίρος της Airbnb και των λοιπών εφαρμογών βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών διπλασιάστηκε.

Και πλέον όλοι αναγνωρίζουν πως η μακροχρόνια απουσία ενός κανονιστικού πλαισίου, παραμόρφωσε τη φυσιογνωμία ολόκληρων πόλεων οι οποίες ήταν ανοχύρωτες, όπως αποδείχτηκε, ενώπιον της επέλασης των τουριστών. Φαίνεται, όμως, πως τα χιλιάδες θύματα αυτού του ιδιαίτερου κλάδου της αποκαλούμενης οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα.

Στην Αθηνά ολόκληρες συνοικίες ,το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, οι παρυφές των Εξάρχειων προς το Κολωνάκι, η ¨ταπεινή¨ Κυψέλη και πολλές τουριστικές πόλεις , Χανιά, Ρόδος Ναύπλιο έχουν παραδοθεί στην επέλαση του AIRBNB χωρίς κάποιο κανονιστικό πλαίσιο ακόμη από την πολιτεία.. με μονή υποχρέωση την εγγραφή σε ειδική πλατφόρμα για την μικρή φορολόγηση των προσόδων .

Στη κατάσταση που δημιουργείται πρέπει να συμβιβαστεί η ανάγκη των μικροϊδιοκτητών να αυξήσουν το εισόδημα τους από το ακίνητο τους μισθώνοντας το σε τουρίστες ,η πρόσβαση σε λογικής τιμολόγησης στέγη για τους ντόπιους ενοικιαστές ώστε να μην αλλοιώνεται η φυσιογνωμία ολοκλήρων συνοικιών και η ανάγκη αναβάθμισης υποβαθμισμένων περιοχών που βλέπουν την τουριστική ανάπτυξη σαν μέσο να ξαναρθεί η ζωή .

Μετά τους τοπικούς άρχοντες του Παρισιού, του Λος Αντζελες, της Νέας Υόρκης και, φυσικά, της Βαρκελώνης, και οι δημοτικές αρχές του Αμστερνταμ αποφάσισαν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να εναντιωθούν στην κυριαρχία της Airbnb στο κέντρο της πόλης τους. Μια ματιά στα νούμερα αρκεί ώστε να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι εύποροι Ολλανδοί. Η δημοφιλής πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών διαχειρίζεται 20.000 διαμερίσματα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ολλανδίας. Οι τιμές των σπιτιών κατά μήκος των περίφημων καναλιών της πόλης έφτασαν σε ιστορικό υψηλό τον περασμένο Δεκέμβριο (+8% σε σχέση με το 2017), ενώ τα ενοίκια στις τουριστικές περιοχές εκτινάχτηκαν στα ύψη, καθώς αυξήθηκαν κατά 50% από το 2005 έως σήμερα. Αναγκαστικά, οπότε, χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι ξεκίνησαν να μετακομίζουν σε άλλες, λιγότερο τουριστικές, περιοχές. Οι δημοτικές αρχές αποπειράθηκαν, αρχικά, να αντιδράσουν, αυξάνοντας τον φόρο διαμονής, από τέσσερα σε 7%, και επιβάλλοντας ανώτατο όριο διαμονής τις 30 ημέρες τον χρόνο. Η κατάσταση, ωστόσο, κάθε άλλο παρά βελτιώθηκε, με αποτέλεσμα το δημοτικό συμβούλιο της ολλανδικής μητρόπολης να σκληρύνει τη στάση του, ορίζοντας πως στις νεόδμητες οικοδομές θα απαγορεύεται η ενοικίαση διαμερισμάτων μέσω της Airbnb και των λοιπών εταιρειών που προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες. Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες τους θα δεσμεύονται ενώπιον του συμβολαιογράφου να μην παραχωρούν (έναντι αμοιβής, φυσικά,) τα ακίνητά τους σε τουρίστες. Κύριος σκοπός αυτής της επιθετικής, ομολογουμένως, πρωτοβουλίας είναι η αποκατάσταση της φυσιογνωμίας αλλά και της ψυχής μιας πανέμορφης πόλης η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί, όπως και πολλοί άλλοι διάσημοι τουριστικοί προορισμοί ανά την υφήλιο, σε ένα τεράστιο κοιτώνα της παγκόσμιας βιομηχανίας του τουρισμού.


Στη Μαδρίτη όποιος παραχωρεί την κατοικία του για περισσότερες από ενενήντα ημέρες τον χρόνο υποχρεούται, πλέον, να εκδώσει ειδική άδεια Μέσα σε μόλις μια τριετία, την περίοδο 2014 – 2017, ο τζίρος της Airbnb και των λοιπών εφαρμογών βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών διπλασιάστηκε, φτάνοντας στα 86 δισεκατομμύρια, ενώ ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχείων την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά, μόλις, 27%.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, ανησυχώντας ιδιαίτερα για την αλματώδη αύξηση των ενοικίων σε πολλές ισπανικές πόλεις (κατά 50% στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη) ενέκρινε νόμο που περιορίζει την αύξηση των τιμών ενοικίασης ακινήτων στο εκάστοτε ποσοστό (+1,1% σήμερα) του πληθωρισμού. Στην ισπανική πρωτεύουσα, όποιος παραχωρεί την κατοικία του για περισσότερες από ενενήντα ημέρες τον χρόνο υποχρεούται, πλέον, να εκδώσει ειδική άδεια ενώ σε όσες πολυκατοικίες υπάρχουν διαμερίσματα που ενοικιάζονται σε τουρίστες, θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή είσοδος. Στη Βαρκελώνη, όπου επίσης είναι υποχρεωτική η έκδοση σχετικής άδειας ενοικίασης, η πρόσληψη 100 επιθεωρητών είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες να κοπούν περισσότερες από 3.000 κλήσεις για διάφορες παραβάσεις, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στις 700.000 ευρώ. Πρόστιμο ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ στην Airbnb επέβαλαν οι δημοτικές αρχές και της πρωτεύουσας της Γαλλίας, αφότου έπειτα από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 1.000 από τα 60.000 διαμερίσματα που προσφέρονται στην πλατφόρμα του αμερικανικού κολοσσού δεν έφεραν τον αριθμό της σχετικής, υποχρεωτικής πλέον, άδειας. Στην Πράγα ανάλογους ελέγχους πραγματοποιούν διαρκώς τα μέλη του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος ενώ στην Ιρλανδία όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει επίσης σε δυσθεώρητα ύψη, από τον ερχόμενο Ιούνιο και μετά, οι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας θα μπορούν να την προσφέρουν προς ενοικίαση (όχι για περισσότερες από 14 ημέρες τη φορά και για διάστημα τριών μηνών τον χρόνο) μόνον εάν προβούν στην έκδοση τουριστικής άδειας. Εξαιρετικά, δύσκολα, ωστόσο θα μπορούν να βγάλουν την εν λόγω άδεια οι κάτοχοι ακινήτων σε περιοχές όπου η ζήτηση για ενοικίαση είναι ιδιαίτερα υψηλή. Αρνητικό, όμως, το κλίμα για το Airbnb είναι και στην Αμερική. Από την 1η Ιουλίου στο Λος Άντζελες, προς ενοικίαση θα μπορεί να διατίθεται μόνον η πρώτη κατοικία και για λιγότερες από 120 ημέρες τον χρόνο ενώ οι παραβάτες, στην περίπτωση που εντοπιστούν, θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 1.000 δολαρίων για την κάθε παραπάνω ημέρα ενοικίασης. Στο Μαϊάμι υπάλληλοι του δήμου κάνουν περιπολίες, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε «ύποπτα» διαμερίσματα Αυστηρότερες οι δημοτικές αρχές της Νέας Υόρκης αποφάσισαν να απαιτήσουν από την Airbnb να καταθέτει στις αρμόδιες υπηρεσίες τα ονόματα όλων των ιδιοκτητών που προβαίνουν στη μίσθωση των ακινήτων τους μέσω της πλατφόρμας του. Ομοσπονδιακό δικαστήριο, ωστόσο, έχει απαγορέψει, προς το παρόν τουλάχιστον, την εφαρμογή του μέτρου λόγω ενδεχόμενης παραβίασης των νόμων περί προστασίας της ιδιωτικότητας.

15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page